Schappennieuws is uitgebreid met SCHAPPENPRAAT, een maandelijkse column waarin gediplomeerd gewichtsconsulente en voedingsdeskundige Monique de laatste ins & outs over voeding bespreekt, lekkere en gezonde recepten deelt, maar ook vragen zal beantwoorden over voeding en diëtiek.

VROEGE MORGEN KEUZES

Keuzes. We moeten ze iedere dag maken, of we dat nu willen of niet. Bewust of onbewust. Kleine en/of grotere. Levens veranderende of piepkleine. Het gekke is dat we er al helemaal niet meer zo bij stilstaan. We maken ze gewoon ter plekke, op de seconde. Maar we hebben soms ook wat tijd nodig.

Ik realiseerde mij onlangs, heel gek eigenlijk, dat die keuzes maken al in alle vroegte begint en ergens ook pas ophoudt als we ons bed weer instappen. Keuzes maken doen we werkelijk de gehele dag door, soms wel tig keren per dag, soms iets minder, maar iedere dag maken we er zeker wel een stuk of tien, vijftien. Zoveel? Ja. Zoveel!

De meeste keuzes, die dan wel onder de categorie “piepkleine keuzes” vallen, hebben te maken met voeding. En dat begint dus eigenlijk al voor heel veel mensen zodra zij hun ogen openen na een nachtje rust. Zodra we de keuken inlopen begint de keuzestress al. Wat gaan we nemen: koffie of thee? En daarna: welke smaak? Dan komen we op de moeilijkste van alle keuzes: het ontbijt. Want dat willen we toch ook een beetje leuk, lekker en gevarieerd houden.
Wat wordt het deze morgen:


  • muesli met yoghurt?
  • cornflakes met melk?
  • Brinta pap?
  • twee boterhammen met zoet?
  • twee boterhammen met kaas of worst?
  • ontbijtdrankje dan maar?
  • zelf een smoothie maken van vers fruit?
  • twee crackertjes met smeerkaas?
  • een vers croissantje of broodje uit de oven?
  • een zwaar ontbijtje met een omelet met spek?

En heb je eenmaal een keuze kunnen maken uit één van deze tien uit de top 10 van ontbijtjes, dan ben je er helaas nog steeds niet. Want dan komen de volgende bijbehorende keuzes:


  • muesli of cruesli? Gewone yoghurt of heerlijke vanille yoghurt?
  • cornflakes met suiker erbij? De melk vol of halfvol?
  • Brinta volkoren pap of havermout?
  • twee boterhammen met…appelstroop? Hagelslag? Jam? Vlokken? Pindakaas? Gestampte muisjes? Vruchtenhagel? Extra pure hagelslag? Duopasta? Chocoladepasta? Bosvruchtenhagel?
  • twee boterhammen met…Jonge kaas? Oude kaas? Smeerkaas? Geraspt? Vette worst? Magere worst? Sandwich spread? Paté?
  • welke smaak ontbijtdrank? Deze morgen maar een flesje Yakult erbij?
  • welke soorten fruit gaan er deze morgen in de blender?
  • volkoren cracker? Sesam cracker? Goudbruin? Muesli?
  • croissant uit de oven uit blik gerold of toch maar even eerst naar het bakkertje op de hoek?
  • twee eieren of eentje? Met kaas en ham of alleen ontbijtspek?
     
    Zo zijn we dus iedere morgen al erg vroeg bezig met onze keuzes. Om maar niet te spreken over de extra keuzes die je moet maken als je ook nog eens een gezin hebt met kleine kinderen. Wat wil je peuter deze morgen op brood? Vaak kiezen kinderen dan voor zoet. Veel ouders maken de keuzes voor hun kroost, maar vaak mogen ze ook hun eigen beleg op de ochtend boterham kiezen. En zo worden we al erg jong geleerd keuzes te maken.
     
    Gaan we weer even terug naar vroeger. Want ja, ik weet dat ik in herhaling val, maar vroeger waren keuzes toch veel minder ingewikkeld om iedere dag te maken. We maakten ze vroeger net zo goed hoor, maar er WAS gewoonweg niet veel om uit te kiezen. Neem het ontbijt van vroeger. Dat bestond vaak uit twee boterhammen met óf zoet beleg, óf hartig. En dan geen ruime keuzes uit tig soorten. Er waren hooguit twee merken in de handel, die het tegen elkaar moesten afleggen. En meer te kiezen uit dat merk of melk of pure hagelslag was er ook niet. En er was maar één soort vlokken. Melkchocolade. En wie kent het niet, de oude vertrouwde pot Calvé pindakaas? De fabrikant wil zijn beroemde eeuwenoude product dan ook maar wat graag in ere houden, door hun verpakking zo authentiek mogelijk te houden anno 2012. Het potje, het etiket, de vertrouwde pindakaas in het potje: het lijkt de tand des tijds zonder kleerscheuren te hebben doorstaan en staat nog altijd vooraan op de ontbijttafel in de Nederlandse huizen. Generaties gaat het mee. Dat is eigenlijk het gekke met al die zoete ontbijt beleggingen. Vlokken, hagelslag, jam, stroop…alles is gewoon gebleven. In de jungle van de overvolle schappen blijven fabrikanten het toch vrij moeilijk vinden om een nieuw zoet ontbijtproduct op de markt te brengen. Ja, natuurlijk zijn er in de jaren tig nieuwe soorten en tig nieuwe merken bij gekomen. We hebben daardoor nu veel te kiezen. Melk, puur, wit, extra puur, fair trade, gemixt, met funnies, we kunnen tegenwoordig met de hagelslag en vlokken alle kanten wel op. Appelstroop, perenstroop, fruitstroop, stroop met rozijnen. Jam in alle mogelijk denkbare vruchtensmaken, met of zonder suiker. Maar een ECHT nieuw product?

    Het is wel een paar keren geprobeerd, maar ik vrees dat wij Hollanders een koppig volkje zijn dat zich graag vasthoudt aan het vertrouwde, het bekende. Zo waren er jaren geleden opeens de schuddebuikjes. Erg leuk bedacht, erg leuk verpakt in een soort mini melkpakje, vol met leuke kleuren en tekeningen. Het waren speculaas bolletjes. Ik vond en vind ze nog altijd heerlijk, maar het sloeg niet aan. Het verloor van de hagelslag en de vlokken. Zo af en toe kom ik ze nog wel eens tegen in de supermarkt, die leuke schuddebuikjes.

    En ook is het ooit geprobeerd met plakken chocolade. Dat waren flinterdunne plakjes chocolade die men op een bergje boter kon beleggen. Dit product heeft het al helemaal niet lang uit weten te houden naast de hagelslag en de vlokken en de chocopasta’s. Ik heb het denk ik maar een heel klein jaartje zien liggen. Waar we dan nog wel enigszins oog voor hebben zijn de soorten vruchtenhagel. De anijshagel, de gestampte muisjes, de bosvruchten hagel. Hagels…was dat dan het grote geheim van succesvolle ontbijt zoetigheden?

    Een fabrikant probeerde het onlangs nog met een chocolade/speculaas hagelslag maar helaas. …ook dit redde het uiteindelijk niet. Het lijkt er gewoonweg op dat niets of niemand mag en kán komen aan onze oude vertrouwde vlokken, hagelslag en pindakaas. De pindakaas met nootjes, met chocoladepasta (Amerikaans begrip!) en rare combinaties hagels en/of vlokken ten spijt.

    Iedere morgen blijft dat toch de beste, snelste en lekkerste keuze. De oude vertrouwde pot Calvé pindakaas met daarnaast het pak melkchocolade hagelslag en de vlokken. Als we nu een willekeurige camping oplopen in Nederland of Frankrijk, en een kijkje mogen nemen in hun voorraadkastjes in de camper of caravan, zien we ze absoluut terug: pindakaas en hagelslag. Niets is Hollandser, lijkt het. Het is naast vertrouwd en lekker en handig ook nog eens een stuk makkelijker. Want na het ontbijt komt er al snel het eerste tussendoortje met daarna de lunch. Daarna weer een tussendoortje, dan het diner. Een avondsnack. En daarin hebben we tegenwoordig echt vreselijk veel te kiezen. Nee, laten we dan inderdaad de dag maar eens luchtig en makkelijk beginnen met vertrouwde dingen. Eigenlijk zijn wij Hollanders dus helemaal niet zo koppig, maar juist slim! Hoe begint u uw dag? Met welk ontbijt? Ik ben benieuwd!

Print Friendly

Een reactie plaatsen

Zonder Facebook account kunt u hieronder reageren

*

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten