Gelukkig zijn wij kaaskoppen (Hollanders dus) de laatste jaren een stuk flexibeler geworden wat onze maaltijden betreft. Uiteraard eten we nog altijd het liefste onze bekende oer-Hollandse stamppotten en een “prakkie” van aardappelen met groente en een gehaktbal, maar de laatste jaren winnen ook vele buitenlandse gerechten terrein in onze keukens. Eigenlijk zelfs soms al niet meer weg te denken. We eten met zijn allen zeker één keer per week pasta en ook eten we op verschillende manieren/bereidingswijzen.
Dit vind ik persoonlijk echt een erg leuke ontwikkeling. Ik ben een groot voorstander van lekker, gezond en gevarieerd eten. Vooral dat laatste vind ik een erg belangrijke schakel om bijvoorbeeld een gezonde levensstijl goed vol te kunnen houden. Helaas staan wij Nederlanders erom bekend dat we niet snel afwijken van oude tradities, en we niet graag “gek doen” terwijl het beter en anders en dus echt smakelijker kan.
Een goed voorbeeld is mijn lieve moeder. Toen ze eindelijk zover was dat ze graag wilde afvallen, heb ik haar overspoeld met mijn voedingsadviezen. Gaf haar mijn zelf bedachte heerlijke (gezonde) recepten en liet haar heerlijk zwemmen en experimenteren. Nu moet je weten dat mijn moeder (65+) zo’n rasechte traditie aanhangster is. Of ik moet zeggen was. Want ze is compleet om. Mijn moeder was echt van de gekookte aardappelen/groente/stukje vlees en soms macaroni (uit een pakje) maar dat was dan ook wel meteen wild genoeg voor haar. Kidneybonen? Nee dank je. Zilvervlies rijst? Wat was dat? Ze ontdekte ook buitenlandse producten via al mijn recepten en ze ontdekte dat sojasaus zoveel lekkerder was dan gewone bakboters en vetten en olie (olie gebruikte ze ook nooit trouwens).
En nu…nu verbaast ze mij soms met haar eigen bedachte recepten. En leuk bijkomend voordeel is ook dat ze erg veel lol heeft gekregen in koken, en alles met veel meer smaak verorbert, en uiteraard ook lekker is afgevallen. Ik kan werkelijk genieten als ze mij in al haar enthousiasme door de telefoon vertelt dat ze vanavond weer lekker kidneybonen gaat eten, stiekem grinnik ik er ook een beetje om, hoe anders was dat twee jaar geleden!
Ik zelf ben ook continu wel op zoek naar nieuwe en interessante (gezonde) buitenlandse producten. Tegenwoordig kun je lekker op avontuur in je eigen plaatselijke supermarkt. Zelfs budget supermarkten als Aldi en Lidl gaan vrolijk mee in de nieuwe ingeslagen wegen. Lidl heeft om de zoveel weken wel een erg leuke themaweek waarin een land is vertegenwoordigd. Dan valt er in die week erg veel te ontdekken over bijvoorbeeld Griekse, Spaanse en Oosterse producten. Heerlijk om eens doorheen te snuffelen.
De Aldi heeft tegenwoordig zelfs Oosterse wok groenten vast in hun assortiment. Nogmaals, ik juich dit toe. Hartstikke leuk. Ik begeef me dan ook best graag en vaak op buitenlands terrein, zoek ook de buitenlandse toko’s erg graag op en struin graag markten af. Daar vind je uiteraard echt veel buitenlandse producten. Ik heb al aardig weten te scoren in al die leuke winkeltjes wat heerlijke kruiden betreft.
Maar onlangs kwam ik ook zeewier tegen. Allang ingeburgerd en zeer bekend in de Oosterse/Japanse keuken en dat is niet voor niets. Ik wist al uit eerdere informatie, opgedaan via internet, dat zeewier enorm gezond is en rijk aan tal van essentiële mineralen. Het is een zogeheten “superfood”, wat betekent dat zeewier onder de voeding valt die sterke gezondheidsvoordelen biedt en ook zelfs medisch heilzaam kan werken. Daarnaast is het erg goed voor de lijn, het bevat amper vetten.
Zeewier staat beter bekend als Nori. We kennen vast allemaal wel de zwarte Nori vellen die gebruikt worden om sushi te maken. Sushi staat erom bekend dat het een erg gezonde “snack” is, en dit vooral door de inhoud (witvis) komt, maar dit is niet waar. Wel dat sushi kerngezond is, maar dat is te danken aan de Nori. Nori vult erg veel onmisbare mineralen aan in ons lichaam, zoals kalium en magnesium.
Geprikkeld door al deze positieve informatie heb ik onlangs ook eens zelf een zakje Nori snippers gescoord. En tja…wat doe je ermee? In mijn geval heb ik het besprenkeld met wat sojasaus en gestoomd. Het smaakte heerlijk bij mijn oer Hollandse kriel aardappeltjes en mijn vegetarische stukje vlees. Zeer zeker voor herhaling vatbaar! En zo wandel ik dus ook de Japanse keuken in. Het blijft iets leuks, dat zoeken en uitproberen! Dat zouden meer mensen moeten doen!