Schappennieuws is uitgebreid met SCHAPPENPRAAT, een maandelijkse column waarin gediplomeerd gewichtsconsulente en voedingsdeskundige Monique de laatste ins & outs over voeding bespreekt, lekkere en gezonde recepten deelt, maar ook vragen zal beantwoorden over voeding en diëtiek.

BEZUINIGEN

De duurste maand van het jaar ligt weer achter ons. We hebben volgens de laatste statistieken weer flink onze beursjes getrokken om vooral gezellige feestdagen te vieren. En dan komt toch altijd weer de maand januari. Een maand die wordt gezien als een maand om weer op te ruimen, opnieuw te beginnen, ergens eindelijk mee te starten (afvallen, sporten, stoppen met roken) of juist ergens eens eindelijk mee te staken. Waaronder dus dat vele uitgeven. We willen weer graag op de kleintjes gaan letten. En dit jaar meer dan ooit. Want zeker dit jaar gaan we met zijn allen de crisis goed voelen. Arm of rijk. Dik of dun. Klein of groot. Zwart of wit. We gaan allemaal dit jaar merkbaar bezuinigen. Alles wordt duurder. Ook onze dagelijkse boodschappen.

Ik krijg daarom de afgelopen tijd veel vragen om toch nog enigszins gezond te kunnen eten terwijl we echt de broekriem moeten gaan aantrekken en we dus niet meer zomaar kunnen inkopen wat we willen in de dagelijkse gang naar de supermarkt. Gelukkig zijn er genoeg mogelijkheden te over om goedkoop en toch zelfs biologisch en gezond te kunnen blijven eten.

Het loont vooral de moeite om uw koopgedrag eens onder de loep te nemen. Hoe winkelt u? Gaat u naar één supermarkt of naar meerdere? Loopt u koopjes en aanbiedingen af of koopt u uw vaste merken? Hoe vaak gaat u per week naar de supermarkt? Kijkt u daar eens kritischer naar. Vaak zult u ontdekken dat u echt vaak méér uitgeeft dan u zelf beseft. Als u dit besef heeft, kan daarop al veel worden bezuinigd. Het is tegenwoordig echt niet meer voordeliger om naar discount supermarkten te gaan, omdat deze overwegend goedkoper zouden zijn. Door de gigantische prijzenoorlogen de afgelopen jaren in onze supermarkten, de toename van B-merken en huismerken, en de uitbreidingen van het assortiment, verschillen prijzen nog amper en loont het de moeite om maar bij één supermarkt uw boodschappen in te kopen, in plaats van meerdere te bezoeken. U bent naast meer tijd altijd ook méér geld kwijt omdat u altijd meer koopt.


Wel kunt u blijven letten op weekaanbiedingen. Soms kan het wel degelijk schelen, sommige supermarkten houden in bepaalde periodes bijvoorbeeld “hamsterweken” of “euroweken” waarin dus wel veel voordeel te behalen valt. Maar blijf verder honkvast aan één supermarkt.

Vergelijk producten. Niet zelden komt het voor dat goedkopere B-merken en huismerken uit exact dezelfde fabriek komen als hun broertjes en zusjes met een merk op de verpakking geplakt. We betalen echt met zijn allen voor de verpakkingen. Huis en B-merken zijn vaak “saai” en sober en kleurloos van verpakking, de kwaliteit van de verpakking is wat slechter en er is niet méér gebruikt dan nodig qua tekst. Hierdoor kunnen de verkoopprijzen dus lager blijven. Maar het product zelf is dus veelal hetzelfde van samenstelling. Kijkt u maar eens op de voedingswaarde: niet zelden geven ze exact dezelfde waarden aan en dus is het product gewoon hetzelfde. Maar u betaalt soms zelfs wel 40 – 50 cent minder voor het saaie en sobere B-merk! Let u daar dus voortaan ook op, ga eens op onderzoek uit, kijk of er B-merken of huismerken te koop zijn voor de vaste merkproducten die u normaal koopt.

Nog zo’n truc: dubbele verpakkingen en voorverpakte producten. Hoe meer kant-en-klaar u koopt, hoe duurder u uit bent. Natuurlijk: het is lekker handig als een kropje sla al lekker gewassen en gesneden is voor u. Dat een zak andijvie alvast lekker is gesneden en geblancheerd. Maar u betaalt daar wel de prijs voor. Een losse krop sla kost gemiddeld nog geen euro terwijl u al gauw bijna 2 euro kwijt bent aan zo’n gemak-zakje waar ook nog eens veel minder in zit. Tel uit uw winst, als u de moeite neemt om het zelf even te snijden!

Duik ook eens op de afprijzingen. Iedere dag worden versproducten als vlees, zuivel en groente afgeprijsd, soms wel met 50%. De fabrikant is wettelijk verplicht om tot de aangegeven datum op de verpakkingen hun product te waarborgen. Na deze datum is een fabrikant ook niet meer aansprakelijk te stellen voor de kwaliteit, en deze verantwoordelijkheid wil de supermarkt ook niet op zich nemen. Vandaar dat de inmiddels bekende afprijsstickers in het leven zijn geroepen. De klant koopt een product tegen fikse korting voor eigen risico. Zo zit het dus formeel. Maar de realiteit leert ons dat een afgeprijsd product soms zelfs nog weken goed kan blijven! Het zegt tegenwoordig vaak totaal niets meer over de kwaliteit van een product, zo’n houdbaarheidsdatum, uitgezonderd vlees. Tegenwoordig zitten onze levensmiddelen namelijk zo vol met hulpstoffen (helaas…) dat een product niet snel meer bederft of bederfelijk raakt. Het loont dus de moeite om een afprijs-jager te worden! Wat hierin belangrijk is: ga af op uw zintuigen: hoe ziet een afgeprijsd product eruit? (ogen). Hoe ruikt het? (neus). Hoe smaakt het? (smaak). Als u vooral op afgeprijsde artikelen afgaat kan dit wekelijks erg veel geld schelen.

Maak zelf uw lunch en koop geen kant en klare pakjes sap/drank voor u en uw kinderen. Investeer in een paar goede plastic drinkbekers met draaideksel en koop een fles diksap of een fles COOL BEAR limonadesiroop. Maak daar iedere dag zelf een drank van om mee te nemen. Koop een lunch box en smeer zelf uw boterhammen. Steeds buiten de deur lunchen (ook even wat kopen bij de supermarkt) is naast ongezonder ook veel duurder. Ook schuilt in lunch ter plaatse kopen het gevaar dat u veel méér gaat eten omdat u dan hongeriger bent en de neiging heeft tot meer aankopen.

Eet u graag biologisch? Gelukkig zijn steeds meer supermarkten goed vertegenwoordigd in biologische producten zodat u ook relatief goedkoop biologisch kunt eten. Let ook hier goed op weekaanbiedingen. Zoekt u ook eens in uw omgeving naar boeren die zelf hun groente en fruit verbouwen op hun land, vaak worden deze “langs de weg” verkocht voor erg weinig geld. Steeds meer boeren beginnen ook op hun boerderij een winkel. Het loont vaak de moeite om daar uw biologische inkopen te doen.

Kijk voor goede aanbiedingen in biologisch vlees op internet, vaak hebben diverse natuurvoedingsketens goede deals in biologisch vlees. Eet niet iedere dag vlees. Het is namelijk echt niet nodig om iedere dag vlees te eten. Hou het op drie keer per week een stukje vlees, één keer per week een gekookt eitje, één keer per week een stukje vis en twee keer per week vegetarisch en/of vleesloos. Naast dat het u veel geld bespaart, werkt u ook mee aan een beter milieu en houdt u de vleesindustrie ook niet gaande. Een vleesloos dagje kunt u prima opvangen door extra peulvruchten te eten of noten te verwerken door de maaltijd.
Heeft u nog goede tips? Deel ze! Laat uw reacties achter!

Print Friendly

Een reactie plaatsen

Zonder Facebook account kunt u hieronder reageren

*

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten