Ik draag ieder jaar weer in oktober de stichting PINK RIBBON een zeer warm hart toe. Dit jaar is het thema AANDACHT. Uiteraard aandacht voor borstkanker, en hoe erg veel vrouwen (maar ook mannen) deze ziekte treft. Maar ook over preventie. Als we al kunnen spreken over preventie. Want wat helaas blijft: kanker kan iedereen treffen. Maar er zijn de laatste jaren wel veel dingen aan het licht gekomen om de risico’s zoveel als mogelijk te beperken. Een heel erg grote rol is daarin weggelegd voor wat we eten en drinken. Het staat zelfs op de eerste plaats als het gaat om preventie. Wat we eten en drinken, en wat we dus in onze lijven stoppen is van erg groot belang bij het ontwikkelen van kanker.
Met onze huidige levenswijzen, zeker in de Westerse landen, is het erg triest gesteld. De welvaartziektes, waar kanker er één van is, lijken ieder jaar met bosjes toe te nemen. En dat is dus grotendeels wel te verwijten aan onze slechte eetgewoonten en ook ons enorme aanbod in voedsel. Iets waar wij als consument ook vrij weinig aan kunnen veranderen, gezien wij zijn overgeleverd aan wat we krijgen aangeboden aan voedsel in de supermarkten. Helaas gaat er heel veel om tegenwoordig in en over en aan en op ons voedsel. We kennen onderhand allemaal wel de gruwelverhalen over pesticiden, de chemische giftige hulpstoffen, de E-nummers, de zoetstoffen…en dan spreek ik nu nog eens niet over de indianenverhalen die rond circuleren op internet. Voor de consument valt het tegenwoordig gewoonweg echt niet mee om verstandig te willen en kunnen eten. Wat de één zegt, ontkracht de ander weer. Zat biologisch eten net lekker goed op de rit, wordt het nu weer overschreeuwd door tegenhangers die beweren dat het geen drol uitmaakt of je nu biologisch of regulier voedsel koopt en eet. Het is door de jaren heen een oerwoud geworden.
Vroeger was alles echt een stuk overzichtelijker. Waren er geen keuzes te maken uit 16 soorten vla, 18 soorten ontbijtkoeken, 80 soorten brood, nee, het was hooguit twee of drie verschillende smaken en merken, en daar moesten we het mee doen. De supermarkten van vandaag barsten uit hun voegen. Regelmatig gaan er weer supermarkten een weekje dicht om te verbouwen, dat wil zeggen meer ruimte te maken voor nog meer voorraad. Vaak worden er magazijnen, naastgelegen gebouwen, en zelfs etages bij getrokken, allemaal enkel en alleen om nog meer te kunnen aanbieden. Natuurlijk is het fijn om ruime keuze te hebben, natuurlijk. Maar ik vrees dat we daarin de laatste jaren vreselijk zijn doorgeslagen. We zijn gewend geraakt aan overvolle supermarkten of beter gezegd, we zijn verwend geraakt. Missen we nu één bepaalde smaak vla dan raken we al oververhit en staan stampvoetend bij de manager of zelfs fabrikant in sommige gevallen om die smaak weer terug te halen, terwijl er nog 15 andere smaken staan om uit te kiezen.
Dat gezegd, komen we inderdaad ook op de vele (vaak chemische) grondstoffen die gebruikt worden in al onze voeding. Logisch natuurlijk, want al die grote voorraden moeten ook uiteraard een langere adem hebben in de supermarkten. Ze moeten lang lekker blijven. Maar ook zijn zout, vet en suiker erg goedkope grondstoffen. En dus erg gewild en gebruikt door fabrikanten die tenslotte ook een goede boterham willen verdienen.
Uit recent onderzoek is gebleken dat zeker 93% van de Nederlanders niet echt weten WAT ze eten. Kijken niet naar wat er in hun eten zit. En als ze kijken, begrijpen ze uiteraard die zwaar ingewikkelde woorden niet die min of meer Chinees lijken. En dan hebben we er nog eentje: de misleiding. We worden echt vaker dan gedacht belazerd waar we bijstaan. Denk je een pak biologische magere vruchtenyoghurt te hebben gekocht en daarmee dus goed bezig te zijn, blijkt dat alleen de yoghurt biologisch is in het product, maar de rest verder is opgevuld met suiker en voorbewerkt fruit. Gezond? De yoghurt wel ja. Maar de rest levert al snel veel koolhydraten op.
Wat is nu goed en slecht? Ik denk, dat we juist daaraan, vooral in deze borstkankermaand, alle aandacht moeten gaan besteden. Aandacht voor wat we in onze monden stoppen. Aandacht voor wat we nu écht kopen. Aandacht voor wat fabrikanten ons aanbieden en hoe dit gezonder kan. Aandacht voor scherpere wetten en regels op misleiding. Dat dit de enorme toename van kanker kan voorkomen, dat blijft helaas een illusie, maar ik ben van mening dat we echt een erg goed eind op weg zijn als we deze zaken serieus gaan aanpakken. En wat betreft die 16 soorten vla: waarom maken we voortaan niet lekker zelf onze vla? Hoe? Hier een recept!
VANILLEVLA (voor 4 personen)
Ingrediënten:
- halve liter magere 0% vet melk
- een opengespleten vanillestokje
- 40 gram STEVIA suiker
- een eidooier
- 25 gram maizena
Bereidingswijze:
Breng de melk met de merg uit het stokje aan de kook. Kook ook het stokje mee voor extra smaak. Laat dit 10 minuten trekken en verwijder het stokje. Maak een papje van de maizena, de suiker en de dooier. Voeg lepel voor lepel wat melk toe aan het papje en blijf roeren. Voeg het aan de melk toe in het pannetje en zet weer op een laag vuur. Mix met een garde of staafmixer/mixer (ook de randen) tot er een goede substantie ontstaat. Verwarm langzaam. Laat afkoelen met een stukje plastic folie over de pan, dit voorkomt een vel. Kan warm en koud gegeten worden!
Geloof me: een stuk gezonder dan al die 16 soorten…