Alhoewel ik een heerlijk vers bakje koffie ook erg kan waarderen op zijn tijd ben ik al jaren een grote theedrinker. Soms heb ik zelfs periodes dat ik het de hele dag door kan drinken (en erg veel naar de WC moet rennen!) en zeker ben ik ook erg van de smaakjes. Maar dan wel graag biologisch en puur natuurlijk, want als je in de supermarkt het thee schap al bij de ingang kunt ruiken is er met die thee in de schappen niets natuurlijks aan.
Jammer genoeg blijven veel (ook bekende) theemerken chemische hulpstoffen gebruiken om hun theesoorten een sterke geur te geven. Het werkt. Het verkoopt. Hoe goed en effectief dit werkt ondervond ik afgelopen woensdag nog. Ik liep door de supermarkt waar erg veel theesoorten van een zeer bekend merk in de aanbieding was: 1+1 gratis. Daar kwamen erg veel mensen als stroop op af uiteraard. En ik heb op een afstandje het volgepropte schap midden in de supermarkt (speciaal voor de aanbieding uiteraard ruimte voor gemaakt) even geobserveerd. Wat 9 van de 10 keren als eerste gebeurde was dat mensen op geur afgingen. Ze besnuffelen alle theedoosjes. Echt besnuffelen. Een geur kan hier dus de beslissing maken en breken.
“Mam, wil jij ook meloensmaak? Ruik eens hoe lekker!” hoor ik een dochter tegen haar moeder roepen terwijl ze een pakje (waarschijnlijk dus) meloenthee nog tegen haar neus had gedrukt en flinke halen maakte. Moeder kwam erbij en gooide met gemak op geur diverse doosjes in haar karretje. “Dit is aardbei, ruik maar!”. “Ik neem de citroen ook, die vindt je vader soms lekker ‘s avonds!”. Het was een waar snuffelfeest, waar een hond jaloers op geworden zou zijn. Natuurlijk is het erg lekker om min of meer te ruiken wat je koopt. Maar helaas zijn deze theedoosjes volgepropt met geur- en smaakstoffen en heeft het vaak totaal niets met thee te maken.
Ik ga hier niet beweren dat ik een echte theekenner ben, maar als je al jarenlang thee drinkt, dan vergaar je automatisch wel wat kennis. En krijg je ook voorkeuren. En daarmee automatisch ook voorkeuren voor bepaalde merken. Mijn persoonlijke voorkeur gaat wel het meest uit naar zoete groene thee. En gewone groene thee. Niet in het bijzonder om de vele gezondheidsvoordelen, maar echt vooral gewoonweg omdat ik het de lekkerste thee vind die er bestaat. Daaronder komt rooibosthee en kruidenthee. Dit alles uiteraard zo puur (en eerlijk) en biologisch mogelijk en daar betaal ik ook best graag wat meer voor dan de pakjes geur- en smaakstofthee.
Ik drink thee net zoals Marokkanen en Turken soms ook erg graag mier en mierzoet. Heerlijk. En dat zoeten doe ik dan met pure echte Stevia suiker/zoetjes uiteraard. Maar vaak vind ik het té zonde van de echte theesmaak , want die proef je niet meer met een lading suiker erin.
Thee is de afgelopen jaren erg hip geworden. Het was vroeger bijvoorbeeld als man een “no go area” om thee te drinken. Dat dééd je gewoonweg niet als een echte man. Hooguit bij het ontbijt een stiekem kopje, maar ook aan de ontbijttafel moesten mannen aan de stoere koffie. Want thee was toch echt een vrouwendrankje! Dit is de laatste jaren gelukkig wel veranderd en het is niet erg raar meer om een man in een tearoom te zien rondscharrelen, heerlijk nippend aan een zeer exclusief theetje. Want exclusief zijn ze, de theesoorten van tegenwoordig. Het is uitgegroeid tot een heuse luxe. De theehuisjes en tearooms schieten overal als paddenstoelen uit de grond en er zijn steeds meer theewinkels waar je alleen maar thee thee en nog eens thee kunt kopen. Het is een heus “ding” geworden. Thee is hip. Thee is lekker. En op ieder moment van de dag te drinken. Jong en oud kunnen het drinken. Het is overal te koop. Vrij goedkoop. En kies je dus voor de goede theesoorten dan is het ook erg gezond!
En tja…al zal koffie nooit echt te verslaan zijn (wij zijn als derde land de grootste koffieleuten van de wereld!), toch voelen sommige grote koffie-ketens en fabrikanten een hete adem in hun nek. Die van de thee. En tja, wat doe je dan? Dan houd je een wapenstilstand en ga je in zaken met de tegenstander. En zo komt het nu dus dat je bij een beroemde koffieketen als Starbucks ook zeer exclusieve theetjes tegenkomt. En er diverse lekkere specialiteiten thee tussen de Frapuchino, cappuccino en macchiato op hun bord tegenkomt in hun winkels. En zelfs ook thee kunt kopen. Ik werd onlangs erg verwend met een meegebracht blik echte groene Chinese thee van Starbucks, vanuit Engeland. Wat een heerlijke thee! En nu maar hopen dus dat er maar erg veel Starbucks filialen gaan komen in Nederland. Zo, en nu is het weer tijd voor een kopje thee! Van columns schrijven krijg je dorst!