Schappennieuws is uitgebreid met SCHAPPENPRAAT, een maandelijkse column waarin gediplomeerd gewichtsconsulente en voedingsdeskundige Monique de laatste ins & outs over voeding bespreekt, lekkere en gezonde recepten deelt, maar ook vragen zal beantwoorden over voeding en diëtiek.

KRUIDEN VERSUS ZOUT

Wat toch best gek blijft, is dat we met zijn allen nog steeds zo vreselijk veel extra zout blijven gebruiken terwijl de gezondheidsgevaren zeker de afgelopen vier jaar erg groots aan het licht zijn gebracht. We eten met zijn allen erg veel zout. En dan heb ik het hier alleen over het zoutvaatje (of gewoon zelfs de bus zout) wat nog op ontzettend veel Nederlandse tafels gezet wordt bij iedere maaltijd.

Ik schrok enorm van een recent artikel dat ik in een vaktijdschrift las. Daarin stond dat Nederlanders gemiddeld 10 – 12 gram zout per dag binnenkregen terwijl we met hooguit zo’n 1,5 – 2 gram al perfect zijn voorzien van onze ADH. Dit is potdorie wel bijna tien keer zoveel! Onbegrijpelijk. Zeker als je je bedenkt dat het zo vreselijk makkelijk te vervangen is door kruiden. Kruiden zijn naast gezonder ook meteen enorme smaakmakers, smaken lekkerder en zijn in sommige gevallen zelfs geneeskrachtig!

In onze huidige aanbod aan voeding in de schappen van de supermarkt zit extreem veel zout. En alhoewel er al veel wordt ondernomen door bijvoorbeeld het voedingscentrum en Foodwatch, om fabrikanten te verplichten hun zout inbreng in hun producten te verminderen danwel weg te laten en te vervangen door kruiden, wil dat nog niet zo lukken. Het blijft namelijk voor fabrikanten een ideale smaakmaker, smaakversterker, conserveermiddel en bindmiddel in één, en dat voor een zeer lage inkoopprijs. Zout is samen met vet en suiker een zeer goedkope grondstof met tegelijkertijd ontzettend veel voordelen. Helaas gelden die voordelen dus alleen voor de productie en absoluut niet voor onze gezondheid, integendeel, het werkt juist erg averechts op ons.


Waarin zit allemaal zout vraagt u zich nu waarschijnlijk af? U kunt beter vragen waarin niet. Want zelfs in vla, tandpasta en koek en snoep zit zout. Pakt u er voor de grap nu eens zomaar een willekeurig product bij, uit uw keukenkast, koelkast of wat er op dit moment in uw buurt ligt. Bestudeert u de verpakking eens, de ingrediëntentabel in het bijzonder. Het zou mij zelfs niets verbazen als de enorme lijst met zout begint. En anders komt u het woord vast verderop tegen in de lijst.

Sommige producten staan er al min of meer bekend om, om hun enorme voorraad zout. Zo weten we wel inmiddels dat de kant-en-klaar (magnetron)maaltijden extreem veel zout bevatten. En uiteraard zegt de naam “zoutjes” al meer dan voldoende. Maar minder bekend is het, dat bijvoorbeeld ook onze romige chocoladevla en andere diverse toetjes uit het zuivel schap zout bevatten. En dat drop zout kan zijn is ook geen geheim meer, maar ook een lekker zoete winegum bevat zout. Kortom, waarin dus niet? Als u er eens op gaat letten zult u vreselijk schrikken.

En misschien is dat ook juist erg nodig. Dat we moeten schrikken, want het is wel degelijk zorgelijk te noemen. We beseffen het gewoonweg niet omdat eten en drinken (want ja, ook in gewone limonade zit zout!) zo vanzelfsprekend is geworden. Ook makkelijk. We kunnen kopen wat we willen, er is een overvloed aan producten. Maar als u er eens op gaat letten wat u nu werkelijk koopt…En hoeveel zout erin schuilt.

De enorme gevaarlijke bijwerkingen van zout op ons lichaam hoef ik u waarschijnlijk niet uit te leggen. Het kan de meest erge aandoeningen veroorzaken en zelfs dodelijk zijn. Zout heeft een erg grote rol in de oorzaak van de meest erge welvaartsziekten van tegenwoordig. En dan heb ik het niet alleen maar over een hoge bloeddruk, hart- en vaatproblematiek, beroertes, en nier- en leverfalen. Maar ook over de minder bekende als een erg slechte huid, huidaandoeningen en problematiek, slecht zicht en extreme vermoeidheid.

Dit gelezen, vindt u het ook net als ik dan niet stom en raar en gek dat we niet aan de kruiden zitten? Al zitten ook daarbij wat kleine kanttekeningen, kleine puntjes waarop we moeten letten, maar kom op…wegen deze niet op tegen de enorme voordelen van het gebruik van kruiden? De kleine kanttekeningen zijn bijvoorbeeld dat sommige kruiden heftig kunnen werken bij mensen die er een allergie voor hebben of last krijgen van scherpe kruiden. En helaas wordt ook in erg veel kruiden die we in de supermarkten kunnen kopen weer ontzettend veel…zout gedaan. Zucht.

Maar als u hier dus even rekening mee houdt zijn het wat kleine formaliteiten naast de enorme voordelen. Want er zijn goddank nog meer dan genoeg verse kruiden verkrijgbaar zonder zout en verdere hulpstoffen. Gevriesdroogd of gewoon nog in de pot, vers! Heerlijke basilicum, wat u kunt afknippen en verwerken in uw gerechten. En wat smaakt een boterhammetje met zoutarme 20+ kaas plots vreselijk lekker met verse tuinkers. Ook kunnen we tegenwoordig goed terecht in buitenlandse toko’s. Waar de heerlijkste pure kruiden voor het grijpen liggen.


Over kurkuma (ofwel geelwortel of koenjit) was al veel bekend dat het extreme gezondheidsvoordelen biedt naast een heerlijke bitterzoete smaak en een gele kleur aan al uw eten. In de Aziatische landen is kurkuma gewoon niet meer weg te denken en wordt het werkelijk overal in verwerkt. Dit komt vooral omdat kurkuma dus als medicijn werkt. Het was al eeuwen bekend dat kurkuma reinigend werkt. Maar onlangs is ontdekt dat deze geweldig gezonde wortel (familie van de gember overigens) nog voor veel méér natuurlijke gezondheid zorgt, namelijk dat het kankercellen kan afremmen in ons lichaam. Daarnaast is het bloedzuiverend, wat trombose kan voorkomen en zelfs herstellen en afremmen en bloedklontering tegengaat. Het werkt ontgiftend in de lever en ook geeft het ons een stralende huid.

Dit wetende ben ik nu iedere dag kurkuma gaan gebruiken, dat snapt u! En het is nog lekker ook! We kunnen voortaan dus echt gerust het oude antieke zoutvaatje achterwege laten. Weet u wat? Brengt u dat zoutvaatje naar de kringloop, voor de verzamelaars onder ons! En breng de potjes gevriesdroogde, verse en pure andere heerlijke kruiden op tafel! Succes gegarandeerd en ook nog een grote bonus: uw gezondheid en die van uw geliefden varen er wel bij!

Print Friendly

Een reactie plaatsen

Zonder Facebook account kunt u hieronder reageren

*

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten