Al eerder heb ik op deze plek mijn onvrede geuit over ons huidige voedselaanbod, in die zin, dat het tegenwoordig allemaal zo mooi, groot, vers en vooral veel mogelijk moet en dit niet ten goede komt van al die producten. Dat we er juist erg ziek van worden en er steeds meer en meer nieuwe ziekten en aandoeningen opduiken.
Gelukkig worden we ons met zijn allen daar langzaam maar toch zeker wat bewuster van. Dit is ook grotendeels te danken aan de groots opgezette tegenaanvallen van bijvoorbeeld consumenten tv-programma’s als Kassa! en Radar. Maar ook internet zit wat dat betreft gelukkig niet stil. Een erg goed voorbeeld is Foodwatch. Deze organisatie waakt over alles wat er in onze supermarkt ligt en/of komt te liggen. En pakt zaken als misleiding of valse claims op verpakkingen flink aan. Zelfs als het tot heuse rechtszaken komt. Zoals ze nu nog steeds in een rechtszaak verwikkeld zitten tegen een gezondheidsclaim op een kuipje boter, wat beweert je cholesterol te verlagen als je de boter dagelijks gebruikt.
Ik persoonlijk ben echt ontzettend blij met dit soort organisaties en acties. Het maakt mij ook weer wat meer strijdbaar tegen al deze misstanden in ons voedsel. Want helaas is dat echt veel erger dan we allemaal aanvankelijk denken. Neem de meest recente bevinding: de oh-zo-gezond ogende vers verpakte maaltijdsalades die overal verkrijgbaar zijn bevatten meer calorieën, suikers en vetten dan een volledige maaltijd bij de snackbar! Dus waar het op neerkomt: je denkt gezond bezig te zijn door zo’n “gezonde” bak salade te verkiezen boven een bezoekje aan je plaatselijke snackbar, waarmee je dus veel ongezonder bezig bent. En een sportdrankje na een lekkere voetbaltraining? Een flesje bevat op zijn toppunt maar liefst 24 suikerklontjes! Een topsporter heeft hier nog wel wat aan om zijn verloren suikers aan te vullen, maar de recreatieve sporter (wat we toch min of meer met zijn allen zijn) heeft zo’n aanvulling niet eens nodig! Die kunnen prima volstaan met water. Of thee.
Het valt voor een gewone burger echt niet mee om tussen al die misstanden nog een enigszins gezond product tegen te komen zonder E-nummers, chemische zoetstoffen, en andere rommel die gebruikt wordt om een product mooier/groter/verser en in meerdere smaken verkrijgbaar te maken. Helaas is de tijd dat we alleen konden kiezen uit hooguit twee soorten echt voorbij. Want we zijn nu al echt té verwend. Ook ik. En is een ware “voedsel oppas” zoals Foodwatch dus geen overbodige luxe.
Vraag blijft ook vaak: wat kan de gewone burger doen en ondernemen om zelf zoveel mogelijk op te passen en de juiste producten te kiezen? Dat blijft vaak toch zoveel mogelijk kennis. Daar draait en breekt alles feitelijk om. Er zijn helaas nu nog echt teveel mensen die niet weten wat ze nu iedere dag kopen. Wat ze werkelijk aan rommel in hun karretje gooien bij de supermarkt. Laat ik eens als voorbeeld een doorsnee boodschappenkar pakken en analyseren. In de gemiddelde boodschappenkar vinden we vaak:
- brood/kaas/vleeswaren
- dranken (in fles of pak)
- groente en fruit (vaak voorverpakt)
- koekjes en kassa koopjes
Neem er een gemiddelde burger bij, die dus dagelijks haar/zijn gang maakt (soms sloffend en zuchtend) door de gangen van de plaatselijke supermarkt, die gedachteloos een heel brood pakt (vaak op de goedkoopste variant afgaat), een pakje kaas, een pakje worst, een fles cola, een zak voorgesneden andijvie (voor vanavond), een zak appels, een rol goedkope kaakjes en welja, bij de kassa ook nog even die aanbieding meepikt van een zak spekkies.
Nietsvermoedend van de vele “bommen” die ze zojuist hebben aangeschaft en hun huis in brengen gaan ze vaak weer gedachteloos terug naar huis, om snel aan het avondeten te beginnen. Of snel weer verder te gaan met hun dagindeling. En vaak denken ze totaal niet meer na, want brood is brood, worst is worst (wat hun voorkeur heeft), kaas is kaas enzovoort. Maar dit is dus de sluipmoordenaar in dit verhaal. Want brood is niet zomaar een brood, zeker de goedkopere varianten (wat vaak fabrieksbroden betreft) zitten vol hulpstoffen en E-nummers, bevatten zelfs vaak een teveel aan het wettelijk toegestane zout. Een pakje voorverpakte kaas is met 48 + een ware vetbom. En tegenwoordig ook volgepropt met suiker, geloof het of niet. Ook in dat brood trouwens. Afhankelijk van de worst keuze uiteraard bevat een gemiddeld pakje worst schrikbarend veel chemische hulpmiddelen om de worst goed te houden. En ook flink wat suiker. Ja, ook in uw plakje worst zit vaak suiker. Dan hebben we de gezonde zak andijvie…Voorverpakt is naast stukken duurder ook vaak voorbewerkt, niet zelden met weer die hulpstoffen.
Geloof het of niet, maar ook in deze andijvie is het mogelijk, dat er suiker of een conserveermiddel in zit. De fles cola dan? Light? Nee, helaas zitten ook juist die Light producten naast de zoetstoffen vol met rommel. Een zak appels, erg handig, niets geen gedoe met appels los in een zak doen en afwegen, kant-en-klaar dient de mens. Maar ook in deze voorverpakte appels is gebleken dat er meer bestrijdingsresten zijn gevonden dan in hun losse broertjes en zusjes. En ook hier betaalt u extra voor de verpakking en verwerking.
De kaakjes dan. We weten dan wel dat kaakjes een traktatie zijn, net als de zak spekkies, maar dat moet ook kunnen tenslotte, zo af en toe? Natuurlijk, absoluut. Maar als je je bedenkt dat één kaakje drie theelepels suiker bevat denk je er toch net even wat anders over. En dan heb ik het maar niet meer over de megadosis kleurstoffen en smaakstoffen in de zak spekkies. Want soms is het wel zichtbaar. Een spekkie knalt bijna van zoete ellende de zak uit. En de kleuren doen soms pijn aan je ogen.
Neem dus iedere dag zo’n gemiddeld karretje en je zit zo aan je tax betreft suikerinname. Zonder dat we het dus weten en beseffen. Daarom is het zo ontzettend belangrijk dat we bewuster etiketten gaan lezen. Weten is eten en niet andersom. Het is daarom erg fijn om te bemerken dat er steeds meer tegenstand komt en er veel mensen de strijd tegen deze onwetendheid en weinig tot geen kennis onder de consument aangaan. Er komen heuse campagnes, en uiteraard is daar Foodwatch. En onlangs ontdekte ik gezondheidsrevolutie op Facebook. Een pas opgezette groep van Ard Pisa om mensen voor te lichten over het belang van kiezen voor gezonde voeding. En hulp kan bieden waar nodig. Ik ben meteen lid geworden. Ik sluit me erg graag aan bij dit soort geweldige acties. Want ik ben echt van mening dat de allerbeste oppassers wij zelf zijn, danwel niet kunnen worden! Op onze gezondheid!